Hit: tort wegański FIT!
Do przygotowania ciasta:
130 g daktyli (namoczonych przez ok.1-3 godz.)
100 g orzeszków ziemnych (namoczonych przez ok. 1-3 godz.)
20 g siemienia lnianego (namoczonego przez ok. 1-3 godz.)
20 g pestek słonecznika (namoczonych przez ok. 1-3 godz.)
1/2-1 szklanki mleka sojowego (dolewać powoli)
banan
szklanka mąki żytniej
4 łyżki oleju kokosowego
szklanka musli „Do kąpielówek”
400 g startej na tarce marchwi
4 łyżki syropu z agawy
4 łyżki cynamonu
olej kokosowy do posmarowania blachy
Na polewę i do ozdoby:
1 puszka mleka kokosowego (schłodzić w lodówce przez noc)
2 łyżki syropu z agawy
truskawki
musli „Do kąpielówek”
Przygotowanie:
Namoczyć składniki do ciasta (można w jednej misce).
Wszystkie składniki do ciasta zmiksować razem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać mąki lub płatków owsianych.
Natłuścić formę a następnie posypać kokosem. Wlać do formy gotową mieszankę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec ok 45-55 min.
Upieczone ciasto schłodzić.
Ubić schłodzone mleko kokosowe i dodać do niego syrop z agawy.
Rozkroić schłodzone ciasto poziomo na dwie części i posmarować przygotowanym mlekiem kokosowym (wg upodobań można dodać również marmoladę). Ponownie przełożyć warstwy.
Całość posmarować z wierzchu masą kokosową i posypać mieszanką „Do kąpielówek” a następnie ozdobić truskawkami.
Życzymy smacznego! Jeśli przygotujesz w swoim domu ten zdrowy przepis, podziel się z nami zdjęciem na instagramie lub facebooku i napisz jak Ci smakowało!
Wróć do wszystkich artykułów
0 Komentarzy do artykułu Hit: tort wegański FIT!