Złóż zamówienie do niedzieli 14.04, aby zdążyć przed Wielkanocą. Potem zajączek jedzie na urlop ;)

Spróbujcie Wielkanocnych pyszności, zanim znikną ... :) 

SŁONA NOWOŚĆ! Skosztuj zwędzonych orzeszków

Hit: tort wegański FIT!

Do przygotowania ciasta:

130 g daktyli (namoczonych przez ok.1-3 godz.)
100 g orzeszków ziemnych (namoczonych przez ok. 1-3 godz.)
20 g siemienia lnianego (namoczonego przez ok. 1-3 godz.)
20 g pestek słonecznika (namoczonych przez ok. 1-3 godz.)
1/2-1 szklanki mleka sojowego (dolewać powoli)
banan
szklanka mąki żytniej
4 łyżki oleju kokosowego
szklanka musli „Do kąpielówek
400 g startej na tarce marchwi
4 łyżki syropu z agawy 
4 łyżki cynamonu
olej kokosowy do posmarowania blachy

Na polewę i do ozdoby:

1 puszka mleka kokosowego (schłodzić w lodówce przez noc)
2 łyżki syropu z agawy
truskawki
musli „Do kąpielówek



Przygotowanie:

Namoczyć składniki do ciasta (można w jednej misce).

Wszystkie składniki do ciasta zmiksować razem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać mąki lub płatków owsianych.

Natłuścić formę a następnie posypać kokosem. Wlać do formy gotową mieszankę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec ok 45-55 min.  

Upieczone ciasto schłodzić. 

Ubić schłodzone mleko kokosowe i dodać do niego syrop z agawy.

Rozkroić schłodzone ciasto poziomo na dwie części i posmarować przygotowanym mlekiem kokosowym (wg upodobań można dodać również marmoladę). Ponownie przełożyć warstwy. 

Całość posmarować z wierzchu masą kokosową i posypać mieszanką „Do kąpielówek” a następnie ozdobić truskawkami. 


Życzymy smacznego! Jeśli przygotujesz w swoim domu ten zdrowy przepis, podziel się z nami zdjęciem na instagramie lub facebooku i napisz jak Ci smakowało!

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Hit: tort wegański FIT!


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry