Wielkanocny marchewkowy tort
Przedstawiamy nowy przepis na wielkanocne marchewkowe ciasto z Wiel-koko-nocną mieszanką i owocami liofilizowanymi. Jak zrobić ten lekki smakołyk, który zaspokoi apetyt każdego łasucha? Przeczytaj przepis!
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g Wiel-koko-nocnej mieszanki
- 180 g startej marchewki
- 15 g owoców liofilizowanych
- 150 ml mleka (może być również roślinny wariant)
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mieszanki cynamonu i przyprawy do piernika
- skórka z 1 cytryny
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielić)
- odrobinę flavdrops lub płynnej stewii
- 100 g erytrytolu lub innego słodzika
Przygotowanie:
Jajka rozdzielimy na żółtka oraz białka, z których ubijemy pianę. Pozostałe składniki, oprócz owoców liofilizowanych, wymieszamy blenderem. Powoli wmieszamy pianę z białek i owoce liofilizowane.
Pieczemy w 160 stopniach ok. 60 minut.
Krem:
- 250 g ricotty
- 450 g miękkiego twarogu bez tłuszczu
- ekstrakt waniliowy
- flavdrops lub płynna stewia
Przygotowanie:
Wszystko razem wymieszamy, osłodzimy stewią. Ciasto przekroimy na pół i środek wysmarujemy większą częścią kremu. Pozostały krem nacieramy na wierzch tortu. Tort naleźy schłodzić kilka godzin w lodówce.
Ozdoba:
Wiel-koko-nocne jajka
Wiel-koko-nocna mieszanka
Gotowy tort ozdobimy jajkami i posypiemy musli.
Smacznego!
0 Komentarzy do artykułu Wielkanocny marchewkowy tort