Pyszna świąteczna kolekcja! Bestsellery i nowości dla fanów świątecznych smaków :)

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Tarta z orzechami w karmelu

Tarta z orzechami w karmelu. Za przepis dziękujemy Karolinie i zapraszamy na jej przepyszny Instagram!

Spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 125 g zimnego masła,
  • 1-2 łyżki mleka,
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto utrzeć, aż połączą się w jedną całość. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 1h. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy około 25 cm, położyć na nie arkusz papieru do pieczenia i obciążyć (np fasolą). Piec 10 minut, po tym czasie zdjąć papier i obciążenie i piec kolejne 10 minut. 

Nerkowce w karmelu:

  • 200 g orzechów nerkowca (można również użyć innych orzechów lub blanszowanych migdałów),
  • 150 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 100 ml śmietanki 30%

Orzechy uprażyć na patelni. W rondelku rozpuścić cukier na średnim ogniu. Gdy będzie płynny i złoty dodać masło i gotować, aż się ładnie połączy (uwaga może pryskać). Następnie wlać śmietankę i mieszając gotować jeszcze chwilę na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do karmelu dodać orzechy.

Masa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 30 g śmietanki 30%

Polewa z białej czekolady:

  • 40 g białej czekolady,
  • 2 łyżki śmietany 30%

Czekoladę i śmietankę umieścić w miseczkach, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewa z ciemnych czekolad będzie bardziej gęsta.

Dodatkowo:

Na ostygnięte ciasto wyłożyć przestudzone orzechy w karmelu i wsadzić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć masę czekoladową oraz polać polewą z białej czekolady (ja patyczkiem ja trochę rozmazałam). Udekorować migdałami w słonym karmelu.

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Tarta z orzechami w karmelu


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry