Do piątku 24.5 rozdajemy podwójną porcję kredytów za każde zamówienie! Świętuj z nami 5. urodziny Mixit

Przepis na Wielkanocną babkę ... Z FASOLI!

Przepis na Wielkanocną babkę z FASOLI ! 

Zdrowo i pysznie, specjalnie dla Was na Święta :)



Głównym składnikiem dzisiejszego wpisu jest fasola. Kto powiedział, że Wielkanocny deser nie może być zarówno zdrowy i smaczny? Dodatkowo wygląda obłędnie i jest całkiem prosty w wykonaniu :) Wykorzystajcie fasolę z puszki, a zaoszczędzicie sporo czasu w porównaniu z tradycyjnym namaczaniem i gotowaniem.


BABKA PRZEPIS:

Potrzebujemy:


  • 2 puszki białej fasoli
  • 160 g mąki kukurydzianej
  • 50 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Do ozdoby:

Fasolę odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki krem.

Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku wciąż miksując.

Do masła z cukrem i jajami dodajemy posiekaną czekoladę, mąkę kukurydzianą, zmiksowaną fasolę, proszek do pieczenia, a także skórkę otartą z cytryny i sok z 1 cytryny.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki na babkę nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną.

Babkę pieczemy przez 50 minut w 190 stopniach C.

Studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i oblewamy polewą przygotowaną w następujący sposób: w rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem. Taką ciepłą masą oblewamy babkę i układamy na niej kolorowe jajeczka.




Przepis powstał we współpracy z Wiolą z blogu gotujimieszkaj.pl Jeżeli chcecie poczytać więcej o przygotowaniu tego przepisu, odsyłamy do Wioli ;)


ZACHĘCAMY DO WYPRÓBOWANIA! 


Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Przepis na Wielkanocną babkę ... Z FASOLI!


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry