Nowy smak: Mixitella Orzeszki ziemne ze słonym karmelem. Przyjmij słodko-słony cios!

Bezglutenowa mieszanka Do Kąpielówek! Spróbuj!

Pomysł na prezent: powiedz tak Ślubnemu zestawowi Mixit!

Przepis na tradycyjne ziarno Bircher musli

Płatki owsiane są fundamentem każdego musli. Są one również podstawą całej nauki o musli i mogą być podstawą Twojego śniadania. W tej dziedzinie odniósł sukces i stanowi pewną rewolucję w odżywianiu znany szwajcarski lekarz Maksymilian Bircher-Brenner, który przepisywał je już przed stu laty klientom swego sanatorium w postaci Bircher-musli z orzechami i owocami. Wydaje Ci się to nudne? Jeżeli chcesz zrobić coś dla swojego zdrowia, doradzimy Ci, jak przygotować płatki owsiane, żeby naprawdę Ci smakowały. Pan Bircher pewnie długo myślał nad tym przepisem, my jednak przygotujemy go błyskawicznie.

 Na domowy przepis Bircher musli będą nam potrzebne:

  • Płatki owsiane
  • Rodzynki
  • Jabłko suszone
  • Orzechy włoskie lub laskowe

(w/w mieszankę włóż do koszyka TUTAJ)


Następnie:

  • Świeże jabłko
  • Sok jabłkowy
  • Kilka kropel cytryny/limetki
  • Mleko/Mleko sojowe
  • Miód


Do miski lub kubka wsyp płatki owsiane, dodaj jabłko suszone, rodzynki i orzeszki. Żeby wszystko było miękkie i smaczniejsze, wlej do mieszanki sok jabłkowy i trochę wody (do poziomu płatków). Dodaj kilka kropel cytryny lub limetki i zostaw w takim stanie na minimum 0,5 - 2 godziny w chłodnym miejscu. Przed serwowaniem dodaj kilka kawałków świeżego jabłka i zalej mlekiem. W przypadku nietoleracji laktozy użyj mleka sojowego. Na koniec możesz osłodzić mieszankę miodem, a później tylko się delektować :).

Istnieje dziś mnóstwo różnych odmian przepisów Bircher musli, więc tylko od Ciebie zależy, co dodasz. Jak sam widzisz, przepis na domowe musli jest bardzo prosty.


I pamiętaj - nie wszystko co klasyczne, musi być koniecznie nudne, więc smacznego :).

Wróć do wszystkich artykułów

1 Komentarz do artykułu Przepis na tradycyjne ziarno Bircher musli

adi

adi

Muesli jest idealne na szybkie śniadanie :D Widziałam wyroby Waszej firmy na kilku blogach śniadaniowych :) Żałuję, że sama nie mogę spróbowac, ale mój blog nie jest jeszcze aż tak popularny :)

Odpowiedź

Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry