Duuuża tuba Chrrupiącej truskawki i Chrrupiącej maliny. To się opłaca :)

Lubisz prawdziwie pikantne przekąski? Spróbuj naszych najnowszych orzeszków z habanero i limonką.

Orzeszkowy kwartet na słono w najnowszym wydaniu ze zniżką :)

Mixit na słono! Zobacz nasze wytrawne orzeszki i chrupiące sery :)

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Satay na maśle orzechowym z orzeszkami

Kuchnia wegańska to nie tylko liście sałaty. Prostota przyrządzania potraw, bogactwo składników i ciągłe poszukiwanie nowych technik inspirują coraz to większe rzesze ludzi na całym świecie.

Przygotowaliśmy dla Was wegański jadłospis na cały dzień (tutaj znajdziesz przepis na śniadanie oraz na kolację), pełny energetycznych i odżywczych składników. Ta zmysłowa uczta wypełni Was siłą i radością na cały dzień, wprawiając przy tym w pozytywny nastrój.

Żaden dzień nie obejdzie się bez jedzenia, na szczęście możemy świadomie decydować o tym co wyląduje na naszych talerzach. Pozwól sobie nabrać wiatru w żagle już dziś i spędź ten dzień z naszym jadłospisem opartym na diecie roślinnej.

wegański satay z kremem orzechowym i nerkowcami


Oszałamiający Satay na Maśle Orzechowym z Sezamowymi Pieczonymi Orzechami

Składniki:

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka sypanej kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka rzymskiego kminu
  • 1 łyżeczka ulubionego curry
  • 1 łyżeczka sypanej kurkumy
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny lub limetki

Sposób przygotowania

1. Smażymy cebulę na oleju w dużym garnku na średnim ogniu.

2. Gdy cebula jest już prawie usmażona na złoto, dodajemy posiekany ząbek czosnku i imbir smażąc jeszcze przez około 1-2 minuty.

3. Potem dodajemy marchew i batata, wcześniej posiekanych w kostkę. Smażymy całość dodatkowe 5 min, uważnie mieszając co jakiś czas.

4. Następnie dodajemy sos pomidorowy, Mixitellę i mleko kokosowe, wszystko dokładnie mieszamy, po czym zalewamy wodą i gotujemy razem przez około 30 minut.

5. W międzyczasie dodajemy przypraw, starając się osiągnąć zbalansowany smak.

6. Podajemy z ryżem lub pitą, a także świeżą kolendrą. Satay dekorujemy Sesame Mix Nuts, które świetnie zgrają się ze smakiem potrawy, a także dostarczą nam niezbędnych protein.


Smacznego!


Dariusz Rogalski, łowca smaków. Szef kuchni, który uczył się fachu pod okiem najlepszych kucharzy w jednej z restauracji Jamiego Olivera. Podróżował po świecie, pracując w różnych kuchniach, ucząc się jednocześnie typowych i mniej typowych przepisów, ostatecznie osiadając w czeskiej Pradze, gdzie z zamiłowaniem wyczarowuje gościom wegańskie cuda w jednej z miejscowych restauracji.

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Satay na maśle orzechowym z orzeszkami


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry