Kalendarz adwentowy w przedsprzedaży 20 zł taniej do 29.10 do 23:59. 26 okienek pełnych niespodzianek!

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Przepis na donuty w foremkach na muffinki

Do upieczenia donutów potrzebujesz formy na muffinki i metalowych rurek.

Z podanych proporcji wychodzi 8 muffinutów.

donuty w foremkach na muffiny


Składniki:

  • 125 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka proszki do pieczenia
  • 125 g chudego twarogu
  • dwa jajka
  • banan
  • 1 miarka czekoladowej odżywki białkowej
  • trzy łyżeczki miodu
  • olej kokosowy do wysmarowania formy


Do ozdoby:


Wykorzystać możesz czyste masło orzechowe, odrobinę kakao, nasze precelki i liofilizowane maliny, ale to od Ciebie zależy, jak chcesz swoje muffinuty ozdobić :)


Wykonanie:

  • Jako pierwsze zmieszaj twaróg z odrobiną ciepłej wody i miodem
  • W mniejszej misce wymieszaj suszone drożdże z wodą
  • Następnie przygotuj wszystkie suche składniki, dodaj do nich jajka, drożdże, banan i twaróg, dokładnie wymieszaj
  • Wysmaruj formę olejem kokosowym, do środka włóż metalowe rurki (można je zastąpić ręcznie stworzonymi rurkami z folii aluminiowej
  • Za każdym razem przy wkładaniu ciasta do formy, uważaj na rurkę, trzymaj ją stabilnie przyciśniętą do formy
  • Piecz w temp. 180° ok. 30 minut
  • Po upieczeniu wyciągnij rurki ze środka i ozdób muffinuty. Smacznego!
Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Przepis na donuty w foremkach na muffinki


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry