Kasza gryczana na słodko
Liście na drzewach powoli zmieniają barwę na żółtą i czerwoną a to dowód na to, że nadeszła prawdziwa jesień. W związku z tym mamy dla Was przepis na chłodniejsze ranki i wieczory!
Kasza gryczana kojarzy nam się raczej ze słonymi daniami, ale odpowiednio przyrządzona dobrze smakuje także w wersji na słodko. Zobacz jak przygotować smakowitą wegańską kaszę śliwkową.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcje: 2
Składniki na aromatyczne śliwki
- garść liofilizowanych śliwek
- 200 ml soku (śliwkowego lub z owocu granatu)
- ¼ łyżki wanilii
- ¼ łyżki cynamonu mielonego
- 1 gwiazdka anyżu
- syrop klonowy lub miód dla smaku
Składniki na kaszę
- 350 ml mleka migdałowego (lub innego)
- 150 ml wody
- 100 g kaszy gryczanej
- ¼ łyżki soli morskiej
- dekoracja - płatki kokosowe, orzechy pekan
Przygotowanie
- W garnku zagotuj sok a następnie dodaj wanilię, cynamon, anyż oraz szczyptę soli.
- Gotuj ok. 5 – 10 minut.
- Do gorącego soku włóż śliwki do namoczenia i odstaw. Dla smaku dodaj syropu klonowego lub miodu.
- Mleko wymieszaj z wodą i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj kaszę gryczaną i sól a następnie gotuj ok. 15 minut co kilka minut mieszając. W razie potrzeby dodaj mleka lub wody.
- Do przygotowanej kaszy dodaj namoczone w soku śliwki, kokos i orzechy.
- Smacznego!
0 Komentarzy do artykułu Kasza gryczana na słodko