Dostawa za 0,01 zł! Przesyłka kurierem na adres oraz do Paczkomatów :) Tylko do niedzieli 26.09 do 23:59.

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Słodkie drożdżowe bułeczki

Kto z nas nie słyszał, że nie powinno jeść się ciepłego ciasta drożdżowego :)? Takie jest najlepsze, najpyszniejsze, choć u tych bardziej wrażliwych osób może skończyć się nieprzyjemnie. Tym razem było bardzo ciężko się oprzeć słodkim bułeczkom Ani, na której Instagram serdecznie zapraszamy po inspiracje, przepisy i ucztę dla oczu.

słodkie bułeczki brioszki drożdżowe z liofilizowanymi owocami i kremem kokosowym

Składniki na bułeczki:

- 25 g świeżych drożdży

- 2 jajka

- 100 g masła roztopionego

- 1 szklanka mleka

- 3 szklanki mąki

- 2 łyżki cukru

- 1/2 łyżki soli

- owoce liofilizowane do posypania

- 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania

Postępowanie:

Robimy rozczyn: mleko, pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. Po ty czasie do miski wrzucamy resztę składników i dolewamy rozczyn, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Foremkę do ciasta o rozmiarach 30 na 20 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z miski i zagniatamy. Formujemy kulki, około 12 sztuk i układamy w odstępach co 1 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy liofilizowanymi owocami. Wykładamy do piekarnika na 20-25 minut.

Podajemy z pysznym kremem Mixitella o smaku kremu kokosowego z białą czekoladą. Smacznego.


Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Słodkie drożdżowe bułeczki


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry