Puszyste Pancakes
Czyli placuszki sufletowe
Przepis na 3 porcje
Ciasto:
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka
- 30 ml mleka
- 20 g mąki pszennej
- 2 białka
- 25 g drobnego cukru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Dodatki:
- Mixitella Brownie
- Mixitella Orzeszki ziemne ze słonym karmelem
- maliny
- borówki
- czerwone porzeczki
Mieszamy ekstrakt z wanilii, żółtka oraz mleko. Dodajemy mąkę, łączymy w jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier i sok z cytryny.
Małą porcję białek dodajemy do masy z żółtkami. Rozrabiamy z pomocą łopatki, następnie dokładamy resztę piany i delikatnie łączymy składniki tak, by masa nie straciła na objętości.
Lekko natłuszczony rondel lub głęboką patelnię ustawiamy na niskiej mocy palnika. Wykładamy po dwie łyżki ciasta (jedna na drugiej, by placuszki były jak najwyższe), nakrywamy pokrywką na 2 minuty. Dokładamy jeszcze po łyżce ciasta na wierzch, zakrywamy na 5 minut. Placuszki ostrożnie obracamy, smażymy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
Podajemy na ciepło z ulubioną Mixitellą oraz świeżymi owocami.
Za przepis dziękujemy Agnieszce Piątkowskiej.
Wróć do wszystkich artykułów
0 Komentarzy do artykułu Puszyste Pancakes