Aby otrzymać zamówienie do Świąt, zamów z kategorii "Gotowe Mixit" lub z Bożonarodzeniowej kolekcji i zapłać kartą online. Nie możemy już zagwarantować terminową dostawę własnych mieszanek. :( 

Plus Biznesu: Mixit wkracza na polskie talerze

Źródło: Plus Biznesu 17-19 lipca 2015

Puls biznesu media Puls biznesu media 1

Mixit wkracza na polskie talerze

Naturalne składniki i własne kompozycje - tym spółka zamierza zdobyć portfele i żołądki polskich klientów.

Firma Mixit powstała pięć lat temu w Czechach. Założyli ją Marcin Wallner i Tomasz Huber, dwaj przyjaciele z Pragi i fani zdrowego odżywiania. 

— Pomysł na nasz biznes powstał, kiedy studiowaliśmy, a do tego uprawialiśmy sporty. Wiadomo, jak jest na studiach - nie ma czasu na pożywne śniadanie i je się to, co jest pod ręką. Chcieliśmy to zmienić, aby zadbać o swoją kondycję - i tak powstał
Mixit. Okazało się, że takich osób, jak my, potrzebujących dobrych śniadań z wybranymi składnikami jest więcej - mówi Tomasz Huber.

Każdy ich klient może skomponować i zamówić posiłek składający się ze zdrowej żywności - musli, kasz, owoców, orzechów lub innych smakołyków, który zapewni wyliczoną dawkę wartości odżywczych z widocznym podziałem na tłuszcze, węglowodany i białka. Wszystkie składniki są dostarczane w estetycznym opakowaniu prosto pod wskazany adres.

— Zdecydowaliśmy się iść drogą własnej dystrybucji i zachęcać do współpracy prywatne sklepiki, z którymi ta współpraca jest nie tylko korzystniejsza, niż z wielkimi sklepami, ale też po prostu przyjemna - mówi Marcin Wallner.

Mixit wypracował własny model sprzedaży, którego głównym kanałem są dostosowane do specyfiki danego kraju portale internetowe. Odbioru można dokonać przez kuriera lub mały lokalny sklep. W Czechach firma ma już rozbudowaną sieć 32 punktów odbioru. Teraz dwaj przyjaciele wkraczają na polski rynek.

Sieć dopiero powstaje - odbiór osobisty jest możliwy tylko w Warszawie, do klientów w innych miastach produkty
docierają przez kuriera.

— Wygląda na to, że trafiliśmy w idealny moment z nowością, którą rynek nie zdążył się jeszcze nasycić — mówi Tomasz Huber.

Przebojem firmy, także w Polsce, są liofilizowane owoce, które dzięki suszeniu w bardzo niskiej temperaturze nie tracą wartości odżywczych i zachowują intensywny smak. Oprócz Polaków swoje mieszanki Mixit komponują także Słowacy i Kanadyjczycy.

0 Koszyk Do góry