Powiedzieliśmy STOP olejowi palmowemu

Przed dwoma laty zaczęliśmy śledzić sytuację związaną z produkcją oleju palmowego i jej negatywnego wpływu na naszą planetę i nasze zdrowie. Dogłębnie zbadaliśmy oraz rozpatrzyliśmy ten temat i doszliśmy do wniosku, że kończymy z olejem palmowy w naszych smakołykach. Jakie są tego powody?

Uprawianie oleju palmowego jest kilkakrotnie efektywniejsze od uprawy oleju rzepakowego, czy słonecznikowego, jednak jego uprawa rozrosła się na tak masową skalę, że stała się wręcz niebezpieczna dla naszej planety. Plantacje palmowe wciąż rozrastają się kosztem lasów tropikalnych (deszczowych), czego wynikiem jest zaburzenie całego ekosystemu. Kolejne zagrożenie stanowi sama konsumpcja tego surowca. Olej palmowy zawiera bardzo duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (wielokrotnie więcej od oleju rzepakowego), co wywołuje wiele problemów zdrowotnych.


Poprzez usunięcie oleju palmowego z naszej oferty wyrażamy sprzeciw nieodpowiedzialnemu traktowaniu zasobów naszej planety - Ziemi. Mieliśmy do wyboru kilka opcji - alternatywą jest na przykład odbiór oleju od certyfikowanego producenta, który działa w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, ostatecznie jednak zdecydowaliśmy, że wolimy znaleźć bezpalmowe składniki, niż ufać, że RSPO (Roundtable on Sustainable Oil) jest dobrym i prawidłowym rozwiązaniem. Ponadto, ponieważ na pierwszym miejscu od zawsze stawiamy na wysoką jakość składników, z których korzystamy, produkty zawierające olej palmowy nie spełniły naszych oczekiwań. Dlatego też rozpoczęliśmy rokowania z naszymi dostawcami produktów, które zawierały olej palmowy i po długich badaniach i testach udało się nam ulepszyć nasze receptury.

Z tego powodu niektóre składniki są droższe, obiecaliśmy jednak sobie, że Wy, nasi klienci nie odczujecie tej zmiany. Zdecydowaliśmy, że nie podniesiemy cen, a w zamian obiecamy naszym dostawcom większe zamówienia, dzięki czemu oni z biegiem czasu zaoferują nam lepsze ceny.

Nic nie jest jednak czarno białe. Olej palmowy jest obecny w niemal połowie produkowanych obecnie artykułów spożywczych, w dużej mierze używany jest również do produkcji biopaliw i kosmetyków. Masowe zastępowanie tego oleju innymi tłuszczami stężonymi, może także za jakiś czas stać się niebezpieczne dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego.


Wróć do wszystkich artykułów

1 Komentarz do artykułu Powiedzieliśmy STOP olejowi palmowemu

M.

M.

Cieszy mnie to

Odpowiedź

Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry