Piernik czekoladowy
Przepis otrzymaliśmy od Pani Karoliny, znajduje się on również na jej blogu https://kinka.com.pl/
Postanowiliśmy się nim podzielić, ponieważ dopóki zima za oknem trwa w najlepsze, zawsze powinno się znaleźć miejsce
w kuchni na pyszny czekoladowy piernik. Zaangażujcie do pieczenia również wasze pociechy, zabawa gwarantowana.
Czekoladowy piernik - prosty i szybki
( z Mixit akcentem ;)
Składniki:
- 60 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2-3 łyżki powideł, u mnie śliwkowe z kakao,
- jajko,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 garści ulubionych, zdrowych musli – u mnie Mixit, płatki owsiane, cynamonowe, suszone owoce, orzechy,
migdały, płatki czekoladowe.
(Możecie skomponować swoje własne musli, tylko z ulubionych składników. Jest w czym wybierać ;)
Wykonanie:
- Ucieramy w mikserze masło z cukrem, dodajemy powidła i jajko.
- Stopniowo dodajemy pozostałe składniki cały czas ucierając ciasto.
- Pieczemy w tortownicy 26 cm średnicy, w 180 stopniach opcja góra-dół przez 35 minut.
Dekoracja:
- Ścinamy zbyt wyrośniętą górę ciasta, aby było płaskie.
- Rozpuszczamy 2 tabliczki ulubionej czekolady, polewamy na cieście, wyrównujemy.
- Kiedy czekolada zastygnie, zdejmujemy obręcz tortownicy, kroimy ciasto na 8 kawałków.
- Robimy oczka z czekoladowych, czerwonych drażetek, oczka z białych+źrenice z rozpuszczonej czekolady.
- Rogi robimy z precelków.
Lubicie ciasta w takiej wersji?
0 Komentarzy do artykułu Piernik czekoladowy