Nowy smak: Mixitella Orzeszki ziemne ze słonym karmelem. Przyjmij słodko-słony cios!

Bezglutenowa mieszanka Do Kąpielówek! Spróbuj!

Pomysł na prezent: powiedz tak Ślubnemu zestawowi Mixit!

Piernik czekoladowy

Przepis otrzymaliśmy od Pani Karoliny, znajduje się on również na jej blogu https://kinka.com.pl/
Postanowiliśmy się nim podzielić, ponieważ dopóki zima za oknem trwa w najlepsze, zawsze powinno się znaleźć miejsce
w kuchni na pyszny czekoladowy piernik. Zaangażujcie do pieczenia również wasze pociechy, zabawa gwarantowana.

            Czekoladowy piernik - prosty i szybki 
                
                              ( z Mixit akcentem ;)

Składniki:

  • 60 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżki powideł, u mnie śliwkowe z kakao,
  • jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 garści ulubionych, zdrowych musli – u mnie Mixit,  płatki owsiane, cynamonowe, suszone owoce, orzechy,
    migdały, płatki czekoladowe.

    (Możecie skomponować swoje własne musli, tylko z ulubionych składników. Jest w czym wybierać ;)

Wykonanie:

  • Ucieramy w mikserze masło z cukrem, dodajemy powidła i jajko.
  • Stopniowo dodajemy pozostałe składniki cały czas ucierając ciasto.
  • Pieczemy w tortownicy 26 cm średnicy, w 180 stopniach opcja góra-dół przez 35 minut.

Dekoracja:

  • Ścinamy zbyt wyrośniętą górę ciasta, aby było płaskie.
  • Rozpuszczamy 2 tabliczki ulubionej czekolady, polewamy na cieście, wyrównujemy.
  • Kiedy czekolada zastygnie, zdejmujemy obręcz tortownicy, kroimy ciasto na 8 kawałków.
  • Robimy oczka z czekoladowych, czerwonych drażetek, oczka z białych+źrenice z rozpuszczonej czekolady.
  • Rogi robimy z precelków.

Lubicie ciasta w takiej wersji?







Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Piernik czekoladowy


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry