Dostawa za darmo od 6 produktów w koszyku!

Limitowana edycja sezonowa - Letnia Pokusa powraca w nowej tubie!

Wpadliśmy jak śliwka w czekoladę! Nowy smak Mixitki - śliwka + czekolada!

Teraz Figo-Fago, Hit Fit i Do kąpielówek! dostępne w ekologicznych opakowaniach!

Nowa letnia "robaczkowa" tuba dostępna także dla własnych mieszanek! (Tubę wybierasz pod dodaniu produktu do koszyka)

Piernik czekoladowy

Przepis otrzymaliśmy od Pani Karoliny, znajduje się on również na jej blogu https://kinka.com.pl/
Postanowiliśmy się nim podzielić, ponieważ dopóki zima za oknem trwa w najlepsze, zawsze powinno się znaleźć miejsce
w kuchni na pyszny czekoladowy piernik. Zaangażujcie do pieczenia również wasze pociechy, zabawa gwarantowana.

            Czekoladowy piernik - prosty i szybki 
                
                              ( z Mixit akcentem ;)

Składniki:

  • 60 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżki powideł, u mnie śliwkowe z kakao,
  • jajko,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 garści ulubionych, zdrowych musli – u mnie Mixit,  płatki owsiane, cynamonowe, suszone owoce, orzechy,
    migdały, płatki czekoladowe.

    (Możecie skomponować swoje własne musli, tylko z ulubionych składników. Jest w czym wybierać ;)

Wykonanie:

  • Ucieramy w mikserze masło z cukrem, dodajemy powidła i jajko.
  • Stopniowo dodajemy pozostałe składniki cały czas ucierając ciasto.
  • Pieczemy w tortownicy 26 cm średnicy, w 180 stopniach opcja góra-dół przez 35 minut.

Dekoracja:

  • Ścinamy zbyt wyrośniętą górę ciasta, aby było płaskie.
  • Rozpuszczamy 2 tabliczki ulubionej czekolady, polewamy na cieście, wyrównujemy.
  • Kiedy czekolada zastygnie, zdejmujemy obręcz tortownicy, kroimy ciasto na 8 kawałków.
  • Robimy oczka z czekoladowych, czerwonych drażetek, oczka z białych+źrenice z rozpuszczonej czekolady.
  • Rogi robimy z precelków.

Lubicie ciasta w takiej wersji?







Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Piernik czekoladowy


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry