Nowy smak: Mixitella Orzeszki ziemne ze słonym karmelem. Przyjmij słodko-słony cios!

Bezglutenowa mieszanka Do Kąpielówek! Spróbuj!

Pomysł na prezent: powiedz tak Ślubnemu zestawowi Mixit!

Używacie Państwo cukru? A co z barwnikami i jakością BIO?

"Dodajecie Państwo do musli cukier? Nie jest ono takie słodkie jak w sklepie? W jaki sposób konserwujecie kaszę i musli i jak to wygląda z minimalną trwałością?" - takie pytania zadają nam na co dzień nasi klienci. Jak to więc u nas wygląda?

"Nie należymy do ortodoksyjnych light, fit, slim bądź do bojowników przeciwko cukrowi. Chcemy oferować musli świeże, smaczne, zdrowe i wysokiej jakości. Nie jesteśmy BIO ekstremistami. Po prostu przestają nam smakować produkty ze sklepów sieciowych."

Sprawa wygląda tak, że oferta supermarketów wydaje się być tanim rozwiązaniem, jednak im bardziej wnikamy w temat przemysłu gastronomicznego, tym bardziej jest nam przykro, z powodu podejścia, jakie mają supermarkety do klienta. Sieć chce mieć zysk i utrzymać cenę, a producent chce przeżyć. To odbija się przede wszystkim na jakości produktów i w końcowym efekcie na klientach.

Pierwsza sprawa, którą należy pokreślić, to że lubimy sypkie musli! Czyli takie, które nie jest pieczone z tłuszczem i jest bez dodatku cukru. Właśnie sypkie musli pozwoli Ci delektować się każdym chrupnięciem ziarna zboża lub płatka. Czasami jednak też oddajemy się domowemu pieczonemu musli np. z miodem. Jeżeli jednak wolisz przyprawić musli, to cukier trzcinowy z naszej oferty będzie najlepszym rozwiązaniem. Inna kwestia to zboże ekstrudowane, które zawiera cukier, żeby zrównoważyć smak, a także by zaspokoić kubki smakowe dorosłych i przede wszystkim dzieci :). Należy podkreślić, że większość płatków i zbóż w naszej ofercie wraz z kaszą pochodzi z lokalnych pól!

W rozwój kasz śniadaniowych włożyliśmy dużo czasu. Płatkowa mieszanka "Nie daj sobie w kaszę dmuchać" składa się po prostu z delikatnych płatków owsianych, tłustego mleka i świetnie smakuje również sama. Podstawy błyskawicznej kaszy jaglanej i ryżowej zestawiliśmy w taki sposób, żeby smakowały wszystkim. Czasami jednak piszą do nas diabetycy lub osoby z nietolerancją laktozy, że też chętnie spróbowali by naszych kasz... Zdecydowaliśmy się więc uprościć skład - kasza ryżowa jest tylko z ryżu, a kasza jaglana tylko z jagieł. Więc teraz może wybierać każdy, nawet jeśli ma alergię na gluten, jest diabetykiem, czy choruje na nietolerancję laktozy. Smakują wyśmienicie zalane wrzątkiem lub gorącym mlekiem, niektórzy wolą je same, inni muszą dobrać odpowiednie dodatki. Nie zwlekaj więc i wybieraj to, na co masz smaka! :)


 .

"W naszym sklepie po prostu każdy znajdzie coś dla siebie..!" to już nie tylko przysłowie

Dla niektórych doskonałe będą płatki kukurydziane z miodem i orzechami ziemnymi, inni docenią smak, zapach i kształt naturalnych płatków kukurydzianych bez cukru.

Cukier używany jest również do produkcji czekolad. Na przykład do naszych wiórków z czekolady belgijskiej z ok 50% zawartością kakao lub do orzeszków i owoców w polewie. Z kolei purytanin pokocha kruszone surowe ziarno kakaowca.

Jednak to, czego unikamy, to klasyczne i bardzo popularne owoce kandyzowane. Czasami - z powodu dużej zawartości cukru – nie można nawet rozpoznać jaki to rodzaj owocu. Nasze jabłka, ananas, papaja, melon, mango, czy imbir są niesiarkowane i przede wszystkim nie zostały poddane procesowi kandyzacji. Bez dodatku cukru i niesiarkowane są oczywiście rodzynki, figi, daktyle, morwa, physalis, śliwki i cudownie zdrowe jagody Goji. Po prostu nic nie jest w stanie zastąpić suszenia na słońcu.

.. a może jednak? Owoce liofilizowane jak np. truskawki, maliny, jeżyny, porzeczka, brzoskwinia, kiwi, czereśnie, agrest lub pomarańcza. Najważniejszą różnicą jest smak - suszone mrozem owoce są chrupiące, a mimo to pachną i wyglądają jak świeże. Są bez konserwantów, barwników, słodzików bądź glutaminianu sodu.

"W Mixit mamy bez siarki!"

A jak wygląda u nas sprawa z dodatkami "E"? Jak zawsze dobrze :) Unikamy ich jak ognia, wyjątku niestanowi dwutlenek siarki E220 bardzo dobrze znany z moreli i rodzynek. Z tego powodu wykluczyliśmy z oferty "Złociste" rodzynki i morele i zamieniliśmy je na niesiarkowane i charakterystycznie ciemne (nie wszyscy wiedzą, że z powodu siarkowania owoce mają jasny kolor, a naturalne suszenie wywołuje u nich ciemniejszy odcień). Mamy więc dobrą wiadomość dla alergików – nie musicie się już bać siarkowania.

Również do produkcji dostępnych u nas czekolad używana jest lecytyna sojowa - przyjazny emulgator, który wspiera jej konsystencję.

A na zakończenie proponujemy temat: Mixit i jakość bio. Jak już wcześniej pisaliśmy, nie jesteśmy bio i nie chcemy być bio. W kotlinie czeskiej a nawet polskiej przydomki "bio" i z "rolnictwa ekologicznego" stały się popularnym określeniem, które często podwyższa cenę, jednak wcale nie gwarantuje dobrego pochodzenia produktu, przez co często oszukani zostają uczciwi klienci.

Jakość bio wprowadzamy jako informację dostawców i jeżeli mamy taką możliwość, to za taką samą cenę dajemy pierwszeństwo produktom bio. Niestety jednak po pewnych doświadczeniach stwierdziliśmy, że czasami niektóre składniki w jakości bio są bardziej podatne na pleśń lub działanie drobnych szkodników. Przede wszystkim więc staramy się być symbolem świeżego i zdrowego podjadania i nie skupiamy się na żadnych modnych przedrostkach.


Dziś trochę rozpisaliśmy się, więc następnym razem coś na odciążenie - zza kulis Mixit! :)

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Używacie Państwo cukru? A co z barwnikami i jakością BIO?


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry