Daktylowe trufelki z liofilizowanymi malinami
Proste daktylowe trufle z kakao otulone proszkiem z liofilizowanych malin. Idealne połączenie zdrowej słodkości z kwaskowatymi malinami.
Potrzebujesz:
- 300 g daktyli lub pasty daktylowej
- szklankę orzechów włoskich
- 4 łyżki kakao (w wersji raw użyj surowego kakao)
- opcjonalnie: mąka migdałowa/kokosowa
- szklankę liofilizowanych malin
- blender
Zamocz orzechy włoskie w zimnej wodzie na kilka godzin. W trakcie moczenia wymień wodę, dzięki temu pozbędziesz się gorzkości. Suszone daktyle, w razie potrzeby również zalej wodą, aby były miększe i mikser sobie z nimi poradził.
Następnie wylej wodę z orzechów i rozdrobnij je blenderem do pożądanej konsystencji - jeśli lubisz czuć kawałki orzechów w pralinkach, potraktuj orzechy delikatniej :). Odsącz daktyle z wody i rozmiksuj. Masa powinna mieć strukturę gęstej pasty. Jeśli jest zbyt rzadka, możesz opcjonalnie dodać mąki migdałowej lub kokosowej. Idealnym rozwiązaniem, jeśli nie posiadasz zbyt mocnego miksera, jest zakup pasty daktylowej, którą wystarczy połączyć pozostałymi składnikami.
Dodaj do masy kakao, zagnieć i formuj małe kuleczki.
Liofilizowane maliny rozmiksuj w młynku do kawy na delikatny proszek. Wsyp proszek na talerz i obtaczaj pralinki. Gotowe pralinki zamknij w pojemniku i włóż do lodówki. Smacznego! :)
0 Komentarzy do artykułu Daktylowe trufelki z liofilizowanymi malinami