Chrupnij na zdrowie..

Lato, to czas urlopów, wakacyjnego wypoczynku nad morzem, jeziorem, w górach, dużych i małych wycieczek. Przy każdej z tych okazji warto mieć pod ręką jakiś smakołyk, żeby - kiedy nadejdzie Cię ochota – zaspokoić głód, czy doładować swoje „baterie”. Pytanie co wybrać, żeby letnia przegryzka była jedocześnie zdrowa, smaczna i pożywna?

Zapraszamy do przeczytania artykułu :).


Pakując plecak na wycieczkę, jako przekąskę najczęściej wybieramy owoce lub batoniki czekoladowe. Niestety - w upalne dni świeże owoce lub batony szybko stają się.. niejadalne. A co dopiero, kiedy wybieramy się na rower? Do małych plecaków możemy zapakować tylko drobiazgi.

Ale mamy dla Was rozwiązanie - saszetki do kieszeni wypełnione po brzegi owocami liofilizowanymi, czyli owocami suszonymi mrozem. No tak, ale co to takiego? I dlaczego są takie świetne?

Krótko z historii

"Proces liofilizacji polega na suszeniu w temperaturze poniżej -100 stopni, pod ciśnieniem atmosferycznym, podczas którego następuje sublimacja lodu, czyli z zamrożonego produktu usuwa się wodę, z pominięciem procesu skraplania. Potem następuje jeszcze dosuszanie żywności do pożądanego stanu końcowego. Dzięki temu procesowi owoce tracą niemal całą zawartą w sobie wodę, ale zachowują wszystkie pozostałe właściwości. Liofilizacja jest jedną z najlepszych metod do konserwacji żywności, a z punktu widzenia jakości tej żywności, jest metodą najlepszą." 

Krótko mówiąc - przetworzone w ten sposób owoce zachowują wszystkie składniki odżywcze oraz swój naturalny wygląd, smak i zapach.

Prekursorami tej metody są Amerykanie, a armia amerykańska korzystała z liofilizowanych posiłków podczas II Wojny Światowej. Liofilizować można wiele produktów, począwszy od warzyw i owoców, mięsa i ryb, aż po składniki mieszanek przyprawowych, probiotyków, czy nawet szczepionek. 

Żywność liofilizowana wykorzystywana była przede wszystkim tam, gdzie ważne były również inne jej aspekty – lekkość i mała objętość. Astronauci, żołnierze, alpiniści, osoby uprawiające trekking, które cały swój bagaż noszą na plecach dobrze znajątego rodzaju żywność. 

Chrup ze smakiem..

W Mixit chętnie wprowadzamy nowości i zaskakujemy mniej znanymi produktami. Dlatego też polecamy Chrupiące owoce. Dla łasuchów przygotowaliśmy również duże i małe tuby z owocami liofilizowanymi, które można zalać mlekiem lub jogurtem albo chrupać same. Można też skomponować własną soczystą i chrupiącą mieszankę. Saszetki z kolei nadają się na wycieczki i podróże.

Wszystko jedno co wybierzesz, owoce dodadzą Ci szybkiej porcji energii, witamin, minerałów i antyoksydantów.

Do wyboru do koloru.

U nas możesz wybierać aż z 14 wariant owoców. A jakie właściwości kryje każdy z tych rodzajów?

Mixit poleca..
Owoce liofilizowane mają cenne właściwości, dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu. Można skomponować mieszanki, które będą przeznaczone specjalnie dla sportowców albo dla osób odchudzających się. A może pora zatroszczyć się o sprawne działanie jelit? Pyszna mieszanka wspierająca przemianę materii nie tylko z pewnością Wam posmakuje, ale też zrobicie dzięki niej coś pozytywnego dla swojego organizmu. Dieta typu fast food i siedzący tryb pracy powodują, że wiele osób nie potrafi uporać się z cholesterolem. Dlatego polecamy tubę wypełnioną owocami, które dobrze wpłyną na Twoje zdrowie.

Zimą, czy latem – każdego z nas choć raz do roku złapie przeziębienie. Zapobiegnij katarowi, kaszlowi, gorączce i wzmocnij organizm antyoksydantami. A jeżeli nie udało Ci się uniknąć bakterii, chrupnij sobie porządną dawkę witamin C .

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Chrupnij na zdrowie..


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry