Chrupiące domowe gofry
DOMOWE GOFRY, PYSZNE I ZDROWE
We współpracy z Panią Dianą powstał dla Was pyszny przepis, który posmakuje całej rodzinie. Jedyne czego potrzebujecie to gofrownicę i trochę chęci :)Składniki
(NA około 8-9 dużych gofrów)
2 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej
1,5 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki oliwy z oliwek rafinowanej
2 jajka
3 łyżki ksylitolu (płaskie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
ksylitolowy puder
owoce liofilizowane
WYKONANIE:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji.
- Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę. Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).
- Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
- (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)
- Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy chrupiące owoce liofilizowane. Znajdziesz je tutaj
Świetną opcją jest podawanie gofrów z naszymi Mixitellami - zdrowszą alternatywą dla kremów kanapkowych.
(*) Do gofrów można użyć dowolnego oleju, ale polecam oliwę z oliwek - koniecznie rafinowaną, która nadaje się do używania w wysokich temperaturach.
Oliwa ta nie zawiera cholesterolu oraz jest bogata w zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe hamujące rozwój miażdżycy oraz obniżające ciśnienie. (**) Owoce dzięki liofilizacji zachowują wszystkie walory odżywcze, co świeży owoc.
(***) Z obu mąk gofry wychodzą idealne. Mąka jaglana nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.
Przepis dostępny jest również na blogu dibloguje.
0 Komentarzy do artykułu Chrupiące domowe gofry