Truskawkowe trifle


Truskawkowe trifle (z dodatkiem brzoskwiń)

Trifle to deser bardzo popularny w Anglii. Przekładane owoce w galaretce, nasączone biszkopty i bita śmietana --> to podstawowy przepis...

Oto nasza Mixit wariacja: trifle z owocami liofilizowanymi i musli, czyli pyszny deser na lato!

Składniki (na klika porcji, zależy od wielkości pucharków):

6 dojrzałych brzoskwiń

3 łyżki cukru (kryształu)

340 g wysokiej jakości masła extra (nie śmietankowego)

¾ cukru pudru

¾ łyżki ekstraktu migdałowego

2 ½ śmietany kremówki

ok. 100-150 g liofilizowanych truskawek

Letnia pokusa

1 ¼ siekanych migdałów


Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj pokrojone brzoskwinie i cukier. Odstaw na 15 minut, zamieszaj w tym czasie kilka razy.

W tym czasie w mikserze ubij na gładko masło, cukier puder i ekstrakt migdałowy. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj porcje śmietany aż do połączenia się składników. Ponownie zwiększ obroty i ubij całość na krem o solidnej gęstości. 

Do brzoskwiń dodaj liofilizowane truskawki. Czas na układanie warstw! Dno pucharków wysyp musli "Letnia pokusa", na musli wyłóż owoce, potem nałóż warstwę kremu. Posyp migdałami. Powtarzaj warstwy, zależy, jak wysokie pucharki posiadasz :) Niech ostatnią warstwą będzie krem. Deser wstaw do lodówki na ok. 6 godzin. Podawaj posypane migdałami i liofilizowanymi truskawkami.


Smacznego :)




Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Truskawkowe trifle


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry