Różowe ciasto z kremem
Wypróbowaliście już Drink Mixit Dragon Fruit i widzieliście jego niesamowity kolor? Ten proteinowy napój jest stworzony do kulinarnych eksperymentów — sprawia, że wszystkie słodkości wyglądają pysznie i fotogenicznie. Czego będziesz potrzebować do różowego smoczego ciasta z kremem (także w wersji niepieczonej?)
Na spód:
200 g orzechów laskowych (kupisz TUTAJ)
100 g daktyli (kupisz TUTAJ)
łyżka miodu
Na krem:
250 g mascarpone + 250 g śmietany 30%
LUB
250 g twarogu+ 200 g kremowego serka typu Philadelphia+ 200 g kwaśnej śmietany
1 szt. Drink Mixit Smoczy owoc (kup opakowanie 5 saszetek lub mieszaj z innymi smakami)
Na ozdobę:
chrupiące owoce pitai od Mixit
Wykonanie:
Rozmiksuj na drobno orzechy laskowe (ze skórką), dodaj daktyle i łyżkę miodu, miksuj aż powstanie gęsta klejąca masa. Jeśli masa nie będzie wystarczająco klejąca, dodaj jeszcze trochę daktyli lub miodu.
Dno tortownicy (ok. 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia i masę wyrównaj.
Piecz ok. 15-20 minut na 160°C lub jeśli chcesz przygotować wersję bez pieczenia pomiń ten krok.
W międzyczasie przygotuj krem z mascarpone i śmietany kremówki (do ubijania) lub zastąp te składniki połączeniem twarogu, kremowego serka i kwaśnej śmietany.
Na koniec wmieszaj do kremu jedną saszetkę Drinku Mixit Dragon Fruit.
Wyłóż krem na przygotowany korpus (schłodzony, jeśli będziesz go piec) i włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Na koniec możesz ozdobić przed podaniem płatkami liofilizowanego smoczego owocu (pitai/dragon fruita) i kwiatami jadalnymi. Smacznego!
Jeśli spróbujesz tego przepisu, nie zapomnij podzielić się efektem na Instagramie (oznacz na zdjęciu @mixit.pl) czy Facebooku ;)
0 Komentarzy do artykułu Różowe ciasto z kremem