Pieczone orzechy z miodem

Kochamy orzeszki na wszystkie sposoby! 

A gdy znudzi się Wam już chrupanie suchych orzechów, możecie sięgnąć po nasz przepis, dzięki któremu szybko wyczarujecie orzechowe cudo! Sami zobaczcie, jak można zamienić orzeszki i ziarna z Mixit.pl w smaczny batonik. 

Ps. to doskonały przepis na jesień!

Składniki... 

  • 300 g mieszanki orzechowej (np. orzechy brazylijskie, migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy ziemne, orzechy makadamia, płatki kokosowe) - gotową mieszankę znajdziesz TUTAJ
  • 2 łyżeczki nasion sezamu 
  • 5 łyżek miodu płynnego
  • 2 łyżki syropu ryżowego
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

1) Nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na temperaturę 170 stopni i foremkę (27×15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

2) Orzechy wg własnych potrzeb pokroimy w małe kawałki i w misce wymieszamy z ekstraktem z wanilii, miodem i syropem ryżowym.

3) Masę orzechową rozprowadzamy równą warstwą w foremce i starannie ugniatamy. Pomóc nam w tym może np. dno garnka. Pieczemy przez 10 minut.

4) Następnie pozostawimy orzechy w foremce do ostygnięcia, a potem wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Na koniec kroimy ostrym nożem na batoniki lub łamiemy na kawałki. Przechowujemy w lodówce, by nie miękły i zjadamy w ciągu tygodnia.

Życzymy smacznego chrupania! Wejdź na Facebook i daj nam znać, jak Ci się udało ;) 

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Pieczone orzechy z miodem


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry