Do piątku 24.5 rozdajemy podwójną porcję kredytów za każde zamówienie! Świętuj z nami 5. urodziny Mixit

Przepis na Pavlovą z lio owocami

Przepis na delikatne ciasto Pavlova z chrupiącymi lio owocami


Ten przepis powstał we współpracy z Mają w obiektywie. Polecamy go każdemu, nawet tym, którzy nie mają jeszcze dużego doświadczenia z pieczeniem. Pavlova jest łatwa w wykonaniu i będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.


POTRZEBUJESZ: 


NA BEZĘ

3 białka

szczypta soli

200 g cukru


NA KREM

100 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru

200 g maskarpone


NA DEKORACJĘ

Ulubione owoce liofilizowane i świeże borówki.

W naszym przepisie została użyta mieszanka leśna.


Czas pieczenia bezy:

5 minut 180 C

90 minut 140 C


WYKONANIE


Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm.

Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszaj ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. 

Pianę wyłóż dużymi łyżkami na narysowany na papierze okrąg. Delikatnie rozsmaruj. 

Wstaw do piekarnika i piecz najpierw 5 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejsz temperaturę do 140 C i piecz kolejnych 90 minut. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. 


KREM MASCARPONE


Do misy miksera włóż mascarpone, cukier oraz śmietankę kremówkę i ubijaj przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłóż na wystudzoną już bezę tuż przed samym podaniem- do tego czasu trzymaj go w lodówce.

Na krem wyłóż liofilizowane owoce. 


Smacznego Kochani!

WIDEO PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Przepis na Pavlovą z lio owocami


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry