Dostawa za darmo od 6 produktów w koszyku!

Limitowana edycja sezonowa - Letnia Pokusa powraca w nowej tubie!

Wpadliśmy jak śliwka w czekoladę! Nowy smak Mixitki - śliwka + czekolada!

Teraz Figo-Fago, Hit Fit i Do kąpielówek! dostępne w ekologicznych opakowaniach!

Nowa letnia "robaczkowa" tuba dostępna także dla własnych mieszanek! (Tubę wybierasz pod dodaniu produktu do koszyka)

W Mixit obchodzimy dzień śliwki :)

..a jak inaczej aniżeli wyśmienitym przepisem na śliwkowe ciasteczka :). Śliwki zawierają bowiem dużo zdrowych składników, potrzebnych do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród nich między innymi witaminy B i H, które wspomagają odbudowę krwi, wpływają pozytywnie na przemianę materii, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Są również bogate w witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem. W śliwkach znajdziemy też wiele minerałów - potas, fosfor, żelazo, magnez, czy wapń.

 

Co Ci będzie potrzebne:

  • płatki owsiane
  • mąka
  • cukier trzcinowy
  • pokrojone orzechy włoskie i laskowe
  • masło
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 sody oczyszczonej
  • cynamon, wanilia
  • suszone śliwki i według smaku słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, mak, kokos..

(Pssst! Dla ułatwienia przygotowaliśmy większość składników do tej mieszanki :))

Do kubka o pojemności ok. 230 ml wsypujemy płatki (do 1/3 objętości), do 2/3 dodajemy mąkę i dosypujemy cukier (wg smaku), nasiona i pestki (jeżeli masz już skomponowaną mieszankę Mixit, to wsyp od razu do poziomu 2/3 kubeczka, a resztę zasyp mąką).

W mniejszym garnku rozpuść ok. 40 g masła z łyżką miodu. Pół łyżki sody oczyszczonej wymieszaj z gorącą wodą i mieszając wlej wszystko do garnka.

Teraz wymieszaj zawartość kubka z mieszanką musli i mąki z masłowo-miodową papką :).

Piekarnik rozgrzej do 150°C. Połóż papier do pieczenia na blachę i z powstałej masy zrób małe placuszki. Zachowaj odstępy między nimi, ponieważ ciastka powiększą się pod wpływem temperatury :). Z w/w składników da się zrobić 6 ciastek, które w sam raz wejdą na jedna blachę.


Po 15-20 minutach, kiedy ciastka nabiorą już złocistego koloru, wyciągnij blachę z pieca. Zostaw ciastka żeby ostygły, a potem możesz już je śmiało zjeść lub podzielić się smakołykiem z kimś bliskim :).

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu W Mixit obchodzimy dzień śliwki :)


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry