Dostawa za darmo od 6 produktów w koszyku!

Limitowana edycja sezonowa - Letnia Pokusa powraca w nowej tubie!

Wpadliśmy jak śliwka w czekoladę! Nowy smak Mixitki - śliwka + czekolada!

Teraz Figo-Fago, Hit Fit i Do kąpielówek! dostępne w ekologicznych opakowaniach!

Nowa letnia "robaczkowa" tuba dostępna także dla własnych mieszanek! (Tubę wybierasz pod dodaniu produktu do koszyka)

Dieta bezglutenowa nie tylko dla chorych..

Hipsterska moda, czy zmiana na lepsze? 

W ostatnim czasie dość wiele mówi się o diecie bezglutenowej. Przechodzą na nią nie tylko osoby cierpiące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, ale też całkiem zdrowe. Może się więc wydawać, że w wielu przypadkach chodzi wyłącznie o naśladowanie trendu. Niemniej jednak wprowadzenie posiłków bezglutenowych do jadłospisu, rzeczywiście korzystnie wpływa na zdrowie. Poza tym w dzisiejszych czasach na rynku jest tyle bezglutenowych smakołyków, a w Internecie pojawia się wciąż więcej przepisów na domowe przekąski i dania główne, że nawet warto wprowadzić je do diety. Czasy, w których usta same wykręcały się nam na widok bezglutenowych papek „bez smaku” już dawno minęły.

Co to właściwie jest ten gluten?

Gluten to mieszanka białek roślinnych: gluteniny i gliadynyznajdująca się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak: pszenica,owies, jęczmień, żyto lub orkisz. Chociaż wartość odżywcza glutenu jest niewielka, posiada rzadko spotykane w innych białkach właściwości fizykochemiczne i mechaniczne, które mają wiele zastosowań. Jego zaletą jest kleistość i ciągliwość. Pochłania też duże ilości wody i idealnie utrzymuje dwutlenek węgla. Z tego powodu, gluten stał się jednym z podstawowych składników stosowanych w przemyśle piekarniczym. Po zmieszaniu z wodą powstaje ciągliwa i kleista masa (ciasto), a w procesie fermentacji drożdżowej utrzymuje CO2, co powoduje, że ciasto jest pulchne i zachowuje dłużej świeżość.

Te właściwości powodują jednak, że gluten stosowany jest również w przetworach mięsnych, rybnych, czy w produktach mlecznych. Dodaje się go również do lodów, wyrobów cukierniczych, sosów, przypraw a nawet do napojów.

Czemu chorujemy na gluten?

Mamy dziś  do czynienia z dwiema różnymi dolegliwościami – celiakią i alergią na gluten. Chociaż mają one podobne objawy, to jednak diagnoza jest w obu wypadkach inna. Celiakia, w przeciwieństwie do alergii na gluten, nie należy do alergii pokarmowych – to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Jej mechanizm nie jest dokońca poznany, ale najprawdopodobniej z powodu defektu genetycznego pod wpływem glutenu organizm zaczyna produkować przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe i powodują chorobę jelit. Po jej zdiagnozowaniu dieta bezglutenowa musi być stosowana do końca życia chorego. Alergia pokarmowa może natomiast zupełnie ustąpić lub zmniejszyć swoje nasilenie.

Dlaczego watro spożywać produkty bezglutenowe?

Wyniki badań nad glutenem wskazują, że nie jest on szkodliwy dla osób zdrowych. Tym niemniej produkty bezglutenowe są lżejsze i łatwiejsze do strawienia. Nadmiar glutenu, który spożywamy w pieczywie, zbożach, dodatkach do dań głównych, a na dodatek w przetworach, może powodować zmęczenie, wzdęcia i uczucie nadmiernej sytości. Ze względu na to, jakie produkty zawierają gluten (wędliny, sosy, soki, słodycze i inne przetwory) objawy te mają raczej związek z samymi wyrobami, niż z glutenem. Dlatego też istotne jest by spożywać produkty w ich podstawowej formie – mięso, mleko, maślanka, masło, oliwa, owoce i warzywa, a z napojów: herbata, kawa, zioła itp. 

Drugą stroną medalu jest niedobór glutenu. Jak wspominaliśmy niema on specjalnie dużej wartości odżywczej, jednak całkowite wykluczenie go z diety może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie - między innymi niedoborów ważnych dla funkcjonowania naszego ciała związków: kwasu foliowego, witamin z grupy B, cynku, selenu, wapnia oraz magnezu.

 

Warto więc pomyśleć o zrównoważonej diecie i spożywać częściowo produkty zawierające gluten (o ile nie cierpimy na nietolerancję glutenu), ale też wprowadzić do jadłospisu bezglutenowe produkty zbożowe jak ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa itd. Czasem możemy kupić batonik bezglutenowy jako przekąskę, musli na śniadanie lub sprawdzić co zawierają kupowane przez nas wędliny, sery i inne produkty, które kupujemy na co dzień w sklepie spożywczym.

Mixit poleca..

W Mixit pamiętamy o osobach chorujących na celiakię i alergikach. Żeby dotrzymać tradycji, polecimy Wam kilka produktów Mixit, które są pyszne, zdrowe i bezglutenowe :). Wybierać spośród nich może każdy – zarówno zdrowi, jak i chorzy. 

Pierwszy typ to oczywiście gotowa mieszankaWujek Bezgluten, jest ona kolorowa, smaczna i pachnie owocami. Do samej podstawy tej mieszanki, można dodać własne dodatki. A – co najlepsze – mieszanki otrzymały certyfikat produktu bezglutenowego. 

Jako przekąskę polecamy bezglutenowy batonik o smaku czekolady i kokosu - lekki, puszysty z kawałkami prawdziwej czekolady belgijskiej. Możesz też wybierać z szerokiej oferty tłoczonych na zimno soczystych batonów owocowych.

Jeszcze nie masz dość :)? A co powiesz na owoce liofilizowane? Chrupiąca rozkosz w tubach lub saszetkach do kieszeni? Można je podjadać same, albo zalać mlekiem lub jogurtem.

Możesz też wyszukiwać inne składniki, które bardziej Cię urzekną. Dodawaj je śmiało do swoich ulubionych mieszanek. Każdy produkt bezglutenowy ma w opisie piktogram z przekreślonym kłosem wkółeczku. Teraz nie musisz zastanawiać się, co nadaje się doTwojej bezglutenowej tuby i możesz się cieszyć z komponowaniawłasnych bezglutenowych smakołyków. 

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Dieta bezglutenowa nie tylko dla chorych..


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry