Dostawa za darmo od 6 produktów w koszyku!

Limitowana edycja sezonowa - Letnia Pokusa powraca w nowej tubie!

Wpadliśmy jak śliwka w czekoladę! Nowy smak Mixitki - śliwka + czekolada!

Teraz Figo-Fago, Hit Fit i Do kąpielówek! dostępne w ekologicznych opakowaniach!

Nowa letnia "robaczkowa" tuba dostępna także dla własnych mieszanek! (Tubę wybierasz pod dodaniu produktu do koszyka)

Czekoladoholicy → łączcie się!

Dla wszystkich czekoladoholików i miłośników prawdziwej czekolady mamy dobrą wiadomość - wielkimi krokami zbliża się Dzień Czekolady (12 kwietnia)! Jesteśmy na tę okazję doskonale przygotowani! Nasze czekolady to pół kilo prawdziwego szczęścia! Wybierać możesz pomiędzy połączeniem 70% czekolady Saint Domingue i białej czekolady Velvet z kolorowymi owocami liofilizowanymi. Wykwintna jest również czekolada z orzechami pekan i chilli lub zielona nowość, wysokiej klasy Maczekolada z herbatą Matcha tea w jakości bio z pistacjami. Oto solidne słodkie tabliczki, które skradną Twoje serce. Podzielisz się z kimś? :-)

To, że czekolada należy do najulubieńszych grzechów ludzkości jest niekwestionowanym faktem, czy jednak czekolada może być dobra dla zdrowia? Może Cię zaskoczymy, ale odpowiedź brzmi - jak najbardziej! Zobaczmy więc, w czym tkwi sekret jej korzystnego działania.

Czekolada nie zawsze jest czekoladą

Podczas wizyty w supermarkecie na pewno zauważyłeś przeogromną ofertę tabliczek czekoladowych, które jednak niestety często z dobrej jakości czekoladą nie mają nic wspólnego. Jak więc rozpoznać naprawdę dobrej jakości czekoladę? 

Przede wszystkim wg procentowej zawartości suchej masy kakaowej. Czekolada zawiera masę kakaową i masło kakaowe. Unikaj "wyrobów czekoladopodobnych", które zawierają tłuszcz roślinny i proszek kakaowy. Czekolada mleczna miałaby zawierać przynajmniej 30% suchej masy kakaowej, gorzka przynajmniej 50%, a prawdziwa, wykwintna czekolada ok. 70%.


I jak to jest z tym zdrowiem?

Najbardziej znanym działaniem czekolady jest wzbudzanie uczucia radości i spokoju. Dzieje się tak z powodu zawartości endorfiny, czyli hormonu szczęścia. Czekolada zawiera również fenyloetyloaminę, która łagodzi lęk, panikę i wstyd. Teobromina natomiast wspiera koncentrację i podwyższa czujność i pozytywnie wpływa na tętnice wieńcowe serca. Jak więc widzisz - czekolada i zdrowie idą ręka w rękę. Jest ona również bogatym źródłem minerałów (fosfor, potas, wapń, żelazo) oraz witamin B, PP i E.

Jednak pamiętaj - wszystko z umiarem! Dieta czekoladowa, to brzmi słodko, uważaj jednak na dużą zawartość tłuszczu i cukru. Jeżeli jesteś czekoladoholikiem w prawdziwym tego słowa znaczeniu, staraj się spożywać maksymalnie do 4 kawałków dziennie, byłoby jednak idealnie, gdybyś jadł je raz, dwa razy w tygodniu. Taka ilość na pewno wpłynie korzystnie na Twoje samopoczucie. Nasza czekolada jest niebiańsko duża (ok. ćwierć kilo!), więc starczy Ci na naprawdę sporo dawek.

Czego nie wiesz o czekoladzie..

Słynny uwodziciel Casanova bardzo dobrze znał jej działanie jako afrodyzjaku, dlatego mieszał ją z szampanem. Władca aztecki Montezuma I pił ponad 50 filiżanek czekolady dziennie, przede wszystkim przed spotkaniami z kobietami. Natomiast kościół zakazał jej spożywania właśnie z powodu jej działania.

Czekolada dodawana jest również do różnych pokarmów. Do czekolady z kolei dodawane są różne przyprawy, np. chilli. Jeżeli zdecydujesz się na gastronomiczne eksperymenty, uważaj na swojego pieska. Nie może on przyswajać zawartej w czekoladzie kofeiny i teobrominy. Dla nas składniki te są łatwostrawne. Dotrzymuj więc zalecanej dawki dziennej, a będziesz się czuł naprawdę wspaniale.



Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Czekoladoholicy → łączcie się!


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry