Nowe słodkie Figo-Fago z kakaowymi poduszeczkami :)

Chrupiąca czwórka w nowym zestawieniu w opłacalnej cenie. Spróbuj najlepszych lio owoców.

Nie mogliśmy się doczekać! Bożonarodzeniowa mieszanka już jest dostępna :)

Kasztanowa kasza w mniejszej tubie aż 13 zł taniej! Rozgrzej się na jesień :)

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Polski superfood, czyli czarna porzeczka w akcji

Porzeczki wielu osobom kojarzą się z latem spędzanym na wsi, kwaskowym kompotem, który wspaniale gasi pragnienie w upalny dzień czy aromatycznym dżemem, przywodzącym na myśl pełnię lata w zimowy wieczór.

Smak lata przez cały rok

Owoce porzeczki są bardzo nietrwałe, stąd najwyższa ich dostępność ograniczona jest do krótkiego sezonu. W pozostałych miesiącach można dostać porzeczki suszone, liofilizowane czy pod postacią nektarów, syropów i dżemów. Z uwagi na jej wysoką kwasowość rzadkością są sporządzane z niej soki.

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się olej pozyskiwany z nasion tego drobnego owocu. Stosowany jako dodatek do dań, ale także w postaci kapsułkowanej dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czarna porzeczka dla zdrowia

Porzeczki to bardzo wartościowe owoce pod względem zawartości składników odżywczych i tych aktywnych biologicznie. Porzeczce przypisuje się właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Niektóre badania wskazują, że owoce czarnej porzeczki mogą spowalniać wzrost niektórych komórek nowotworowych, przyczyniać się do poprawy odporności, jak również zapobiegać niektórym chorobom oczu.


porzeczka liofilizowana z herbatą i batonikiem owsianym mixit


Co kryje w sobie czarna porzeczka?


1. Bogate źródło przeciwutleniaczy przede wszystkim antocyjanów

Ciemnofioletowy barwnik obecny w czarnej porzeczce jest bogaty w antocyjany. Związki te, będące pigmentami roślinnymi, przyjmują różne odcienie od czerwonego przez fioletowy po niebieski w zależności od pH. Czarne porzeczki zawierają mieszaninę różnych antocyjanów, których może być aż 15 różnych rodzajów. Związkom tym przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych. Badania wykazały, że antocyjany mogą odgrywać rolę w zapobieganiu nowotworom, chorobom serca, otyłości, a nawet cukrzycy typu 2. Antocyjany działają też przeciwwolnorodnikowo i zapobiegają uszkodzeniu komórek. W konsekwencji zapobiegają rozwojowi chorób przewlekłych. Podobne związki będą obecne także w jagodach, bakłażanach, winogronach i czerwonej kapuście a ich częste spożywanie może mieć trwały, korzystny wpływ na stan zdrowia.


2. Działanie przeciwnowotworowe

Czarne porzeczki, dzięki wysokiej zawartości związków aktywnych, takich jak omawiane wyżej polifenole, wykazują działanie przeciwnowotworowe. Dostępne są badania nad antocyjanami wyizolowanymi z ekstraktu z owoców czarnej porzeczki, które potwierdzają działanie spowalniające rozrost komórek nowotworu wątroby, żołądka i przełyku. Właściwości przeciwnowotworowe ekstraktu z porzeczki potwierdzają także badania z Japonii, w których stwierdzono, że hamuje on rozprzestrzenianie się komórek raka piersi i błony śluzowej macicy.

czarna porzeczka na dłoni świeża ma antynowotworowe


3. Porzeczka dla zdrowia oczu

Jaskra jest chorobą, której głównymi objawami jest niewyraźne i zniekształcone widzenie, niezdiagnozowana i nieleczona we wczesnym stadium może prowadzić nawet do ślepoty. Jej przyczyną jest zwykle uszkodzenie nerwu wzrokowego. W przeciągu ostatnich lat medyczny ośrodek uniwersytecki w Sapporo w Japonii przeprowadził serię badań nad wpływem substancji zawartych w ekstrakcie z czarnej porzeczki w prewencji oraz postępowaniu już rozwiniętej jaskry. Potwierdzono, że regularne podawanie pacjentom preparatów z porzeczki spowodowało obniżenie poziomu endoteliny, hormonu odpowiedzialnego za powstawanie jaskry. U pacjentów z jaskrą stwierdzono zaś, że antocyjany z porzeczki pomogły zmniejszyć utratę wzroku i wpłynęły na poprawę krążenia w obrębie narządu wzroku. Należy wyraźnie zaznaczyć, że owoc czarnej porzeczki ani jej ekstrakty nie leczą chorób oczu — jednak, jak potwierdzają badania, wraz z tradycyjnymi lekami i zabiegami medycznymi w znaczący sposób wspierają proces leczniczy.


4. Czarna porzeczka wzmocni odporność

Czarna porzeczka do doskonałe źródło witaminy C. Już jedna filiżanka tych kwaśnych owoców pozwala na trzykrotne pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina C jest znana ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Zgodnie z wynikami pracy z 2006 roku, witamina ta pomaga skrócić czas trwania infekcji dróg oddechowych, chroni przed rozwojem zapalenia płuc czy biegunki. Badania nad rolą suplementacji witaminy C, prowadzone w Finlandii wykazały zaś, że podawanie badanym tej witaminy zmniejszyło częstość występowania przeziębienia nawet o 91 procent i zmniejszyła częstość występowania zapalenia płuc o 80 do 100 procent. Witamina C działa również jako przeciwutleniacz, który może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórkowym spowodowanym przez szkodliwe wolne rodniki. Niektóre prace wskazują także na jej działanie przeciwnowotworowe oraz prewencyjne w rozwoju chorób układu krążenia i udaru mózgu.

Czarna porzeczka jest dobrym źródłem tej witaminy, jednak nie jedynym, stąd warto pamiętać o urozmaicaniu jadłospisu także o inne warzywa i owoce.


5. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

Oprócz właściwości przeciwutleniających czarna porzeczka ma również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, pomocne w prewencji chorób bakteryjnych i wirusowych. Japońskie badania z 2012 roku potwierdzają skuteczność ekstraktu z czarnej porzeczki w walce z adenowirusami i wirusami grypy. Jak poinformowali badacze, skuteczność przeciwwirusowa zależna jest od stężenia podawanego ekstraktu. Przy stężeniu poniżej 1% namnażanie wirusa było ograniczane o połowę, a przy zastosowaniu 10 procentowego stężenia ekstraktu z porzeczki aktywność wirusów była blokowana w 95%. Co ciekawe, także olej z nasion czarnej porzeczki jest skuteczny w terapii niektórych chorób bakteryjnych takich jak Helicobacter pylori, będący patogenem, przyczyniającym się do rozwoju wrzodów żołądka.

czarna porzeczka polski superfood


6. Masz opryszczkę – zjedz garść czarnej porzeczki

Opryszczka jest powszechną infekcją wirusową, z którą miało do czynienia większość osób. Objawy zazwyczaj są nieprzyjemne, może towarzyszyć im gorączka, ogólne rozbicie i złe samopoczucie a dodatkowo stanowią zauważalny defekt kosmetyczny. Z pomocą może przyjść ekstrakt z czarnej porzeczki i zawarte w nim antocyjany. To dzięki nim możliwe jest ograniczenie przylegania wirusa opryszczki do komórek gospodarza a tym samym zapobieganie jego rozprzestrzenianiu się. W połączeniu z tradycyjnym medycznym postępowaniem leczniczym, jak i zastosowaniem naturalnych preparatów jak cynk i lizyna, czarna porzeczka może być dobrym wyborem w postępowaniu terapeutycznym opryszczki.


Zastosowanie kulinarne


Owoce czarnej porzeczki mają intensywny kwaśny smak i niepowtarzalny aromat, co daje wiele pomysłów na ich zastosowanie. Poza surową przekąską nadają się do obróbki termicznej od gotowania przez duszenie aż do pieczenia zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Ze względu na cierpki smak wiele osób preferuje ich dosładzaną wersję. Nie oznacza to, że pod tą postacią będą niezdrowe – wystarczy wybrać naturalny słodzik jak stewia czy ksylitol, by ograniczyć spożycie cukru. W tej formie owoce te będą stanowiły wyśmienity dodatek do sosów, wypieków, dżemów, koktajli czy kompotów. W formie liofilizowanej świetnie sprawdzą się jako dodatek do produktów pełno zbożowych, domowych muesli, batonów czy jako dodatek do jogurtów.


Bibliografia:

Slimestad, R., & Solheim, H. (2002). Anthocyanins from black currants (Ribes nigrum L.). Journal of agricultural and food chemistry, 50(11), 3228-3231.
Wang, L. S., & Stoner, G. D. (2008). Anthocyanins and their role in cancer prevention. Cancer letters, 269(2), 281-290.
Mazza, G. (2007). Anthocyanins and heart health. Annali-Istituto Superiore Di Sanita, 43(4), 369.
Guo, H., & Ling, W. (2015). The update of anthocyanins on obesity and type 2 diabetes: experimental evidence and clinical perspectives. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 16(1), 1-13.
Bishayee, A., Háznagy-Radnai, E., Mbimba, T., Sipos, P., Morazzoni, P., Darvesh, A. S., ... & Hohmann, J. (2010). Anthocyanin-rich black currant extract suppresses the growth of human hepatocellular carcinoma cells. Natural product communications, 5(10).
Nanashima, N., Horie, K., Tomisawa, T., Chiba, M., Nakano, M., Fujita, T., ... & Watanabe, J. (2015). Phytoestrogenic activity of blackcurrant (Ribes nigrum) anthocyanins is mediated through estrogen receptor alpha. Molecular nutrition & food research, 59(12), 2419-2431.
Ohguro, H., Ohguro, I., Katai, M., & Tanaka, S. (2012). Two-year randomized, placebo-controlled study of black currant anthocyanins on visual field in glaucoma. Ophthalmologica, 228(1), 26-35.
Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism, 50(2), 85-94.
Hemilä, H. (2004). Vitamin C supplementation and respiratory infections: a systematic review. Military medicine, 169(11), 920-925.
Ikuta, K., Hashimoto, K., Kaneko, H., Mori, S., Ohashi, K., & Suzutani, T. (2012). Anti‐viral and anti‐bacterial activities of an extract of blackcurrants (Ribes nigrum L.). Microbiology and immunology, 56(12), 805-809.
Keenan, J. I., Salm, N., Hampton, M. B., & Wallace, A. J. (2010). Individual and combined effects of foods on Helicobacter pylori growth. Phytotherapy research, 24(8), 1229-1233.
Suzutani, T., Ogasawara, M., Yoshida, I., Azuma, M., & Knox, Y. M. (2003). Anti‐herpesvirus activity of an extract of Ribes nigrum L. Phytotherapy Research, 17(6), 609-613.

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Polski superfood, czyli czarna porzeczka w akcji


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry