Ciasto z truskawkami i kruszonką z musli

Natalia prowadząca blog malacukierenka.pl stworzyła dla Was przepis na pyszne ciasto z kruszonką za użyciem naszej Majowej mieszanki musli :)

Sprawdźcie sami, jak rewelacyjnie smakuje ciasto z truskawkami i kruszonką z musli :)


Ciasto z Truskawkami i Musli


Składniki:
Kruszonka:
150g mąki pszennej  (tortowej)
170g musli „Majowa mieszanka
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
60g cukru

Ciasto:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej):


250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
190g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
5 jajek
310g mąki pszennej (tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g liofilizowanych owoców, np. mieszanki „Duże chrupiące owoce
600g pokrojonych truskawek

Kruszonka:
1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki. 

Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, wymieszać krótko mikserem. Do ciasta dodać liofilizowane owoce i wymieszać szpatułką. 

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki i na koniec ciasto posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków życzą Wam 

Natalia z bloga malacukierenka.pl i zespół Mixit.pl :)

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Ciasto z truskawkami i kruszonką z musli


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry