Dostawa za darmo od 6 produktów w koszyku!

Limitowana edycja sezonowa - Letnia Pokusa powraca w nowej tubie!

Wpadliśmy jak śliwka w czekoladę! Nowy smak Mixitki - śliwka + czekolada!

Teraz Figo-Fago, Hit Fit i Do kąpielówek! dostępne w ekologicznych opakowaniach!

Nowa letnia "robaczkowa" tuba dostępna także dla własnych mieszanek! (Tubę wybierasz pod dodaniu produktu do koszyka)

Jak przygotować zdrowe śniadanie?

Prawidłowe śniadanie jest podstawą zdrowego odżywiania, dlatego przygotowaliśmy artykuł na ten temat we współpracy z  Mgr. Ladą Noskową, dietologiem i założycielką  DietPlan. Ludzie, którzy nie jedzą śniadania narażają się na późniejsze przejadanie się wysokoenergetycznym pożywieniem w godzinach popołudniowych. Dzięki śniadaniu łatwiej uregulujemy właściwe przyjmowanie składników odżywczych, ponadto zapewni nam większą wydajność i uważność. Pełni ono również zasadniczą rolę w profilaktyce otyłości, cukrzycy i innych schorzeń metabolizmu.

Jednak nie każde śniadanie jest wartościowe, zależy to zawsze od jego części składowych. Powinno zapewniać 20-25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dlatego nie powinniśmy zwlekać z pierwszym posiłkiem dnia. Wskazane jest jedzenie śniadania maksymalnie do godziny od przebudzenia. Jeżeli chodzi o składniki, to możemy sobie pozwolić na pożywienie z nieco wyższą zawartością węglowodanów aniżeli w drugiej połowie dnia. Odpowiednie śniadanie powinno również zawierać dobrej jakości tłuszcze, białka i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Uzupełnienie mogą stanowić owoce i warzywa. Nie zapominajmy też o napojach. 


Pierwszym składnikiem są węglowodany, które mogą pojawić się na naszym talerzu w postaci pieczywa, pieczywa chrupkiego, płatków, naturalnego musli i owoców. Wybieraj raczej płatki śniadaniowe i zboża naturalne (sypkie) czyli niezapiekane. W idealnym wypadku - bez dodatku cukru. Należy również zwrócić uwagę na zawartość błonnika. Wyższa zawartość obniża indeks glikemiczny, dzięki czemu stabilizuje się poziom cukru w krwi. Nie jesteśmy więc poddenerwowani i nie mamy ochoty na słodycze.

Z powodu suszenia właściwości cukrów w suszonych owocach różnią się od tych w świeżych owocach. Chociaż mamy do czynienia z taką samą mieszanką fruktozy, sacharozy i glukozy, to jednak owoce suszone mają wyższy indeks glikemiczny. Owoce suszone zawierają szybko przyswajalne cukry, mają średni indeks glikemiczny (banany lub winogrona nawet najwyższy IG), dlatego zalecamy, żeby ich ilość na porcję nie była zbyt duża. Dawka do 20 g jest optymalna, jeżeli jednak odchudzasz się, to zjedz raczej mniejszą ilość.

Najlepszym wariantem w ofercie Mixit.pl jest podstawa W miłości tkwi ziarno i Owsiany grunt Dr. Birchera, ewentualnie Ziarnista odmiana.

Jeżeli chcesz dodać coś więcej, to wybierz nasiona chia – zawierają bowiem dużo kwasów tłuszczowych Omega-3, ewentualnie siemię lniane, które reguluje przemianę materii.


Pojęcie wysokiej jakości białka odnosi się do bardzo wielu artykułów spożywczych. Zaliczamy do nich jogurty, twaróg, szynkę z małą zawartością soli i tłuszczy, sery do 30% tłuszczy w suchej masie i jajka. Pamiętaj by w czasie zakupów wybierać uważnie tylko i wyłącznie wysokiej jakości artykuły spożywcze. Powinniśmy unikać salami, kiełbasy, słoniny, tłustych serów, pasztetów itp. Płatki i kaszę większość osób zalewa mlekiem lub jogurtem. Biorąc pod uwagę, że 100 ml mleka (1,5%) zawiera tylko 3 g białek, a średni jogurt 4-5 g białek - nie jest to zbyt dobre połączenie. Takie śniadanie zawiera za dużo węglowodanów, które wykorzystają tylko osoby pracujące fizycznie do południa. W pozostałych przypadkach lepiej, żeby śniadanie zawierało większą część białek – przynajmniej 20 g.

W jaki sposób osiągnąć taki skład w słodkim śniadaniu? Połącz płatki z miękkim twarogiem niskotłuszczowym. Zawartość białek podwyższy się (do 13 g) i pojawi się uczucie sytości. Jeżeli nie lubisz gęstej konsystencji, rozcieńcz twaróg mlekiem lub wodą do gęstości jogurtu.

DietPlanet poleca mieszankę: W miłości tkwi ziarno, nasiona chia i liofilizowane truskawki. (Skomponuj teraz)

Do 30 g mieszanki dodaj 125 g twarogu niskotłuszczowego, łyżkę syropu klonowego i zdrowe, zrównoważone śniadanie gotowe!

W podobny sposób dzieje się to z kaszami – ryżową, jaglaną i innymi – należy do nich dodać białko. Jeżeli zalejesz kaszę Mixit wodą, dodaj 125 g twarogu niskotłuszczowego - będziesz zaskoczony efektem. Kasza będzie delikatniejsza, puszysta, bardziej sycąca i przede wszystkim bardziej zrównoważona pod względem właściwości odżywczych. Jeżeli się odchudzasz powinieneś podzielić węglowodany i białka w stosunku 1:1.


DietPlanet poleca kaszę: Ryżanka, maliny lub żurawina, siemię lniane (doda Ci niezbędnego błonnika). 30g tej mieszanki zalej wodą, zamieszaj i dodaj 125 g twarogu niskotłuszczowego i jedną łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. I ekstra kasza pojawiła się na Twoim stole!


Tłuszcze powinniśmy dobrać odpowiednio do naszego stanu zdrowia. Jeżeli mamy nadwagę, wysokie ciśnienie, wysoki poziom cholesterolu lub inne schorzenie, zalecane jest spożywanie roślinnych tłuszczy. Również mieszanki śniadaniowe można wzbogacić w wysokiej jakości tłuszcze w postaci orzeszków i nasion. Z tym składnikiem jednak też uważaj i trzymaj się zalecanej dawki 10 g na porcję. Chociaż chodzi o korzystne tłuszcze, to jednak to są wciąż tłuszcze i dodają bardzo dużo energii. A to nie jest zalecane, zwłaszcza jeżeli starasz się obniżyć wagę.


Ostatnią częścią składową jest napój, który ma zawierać od 3 do 5 dcl. Również napój wybieraj rozsądnie. Uważaj na soki w kartonie. Takie soki zawierają na 100 ml aż 3 kostki cukru! Sok ze sklepu zamień na świeżo wyciśnięty sok. Świeży sok świetnie zastąpi porcję owoców. Odpowiedni napój to woda doprawiona owocami, herbata owocowa, zielona lub ziołowa. Do kawy dołącz również szklankę wody. 

Za artykuł dziękujemy Mgr. Ladzie Noskowej, pani dietolog i założycielce DietPlan.

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Jak przygotować zdrowe śniadanie?


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry