Formacja Słony karmel, czyli zestaw produktów z kultowym smakiem słonego karmelu

Ale zadyma! Zwędziliśmy trochę płatków kokosowych z solą i zakochaliśmy się w tym połączeniu <3

3 nowe Mixitelle orzechowo-fistaszkowe w zestawie ze zniżką 4,76 zł.

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Jedzenie na jesienną odporność – potwierdzone naukowo rozwiązania

Wraz z pierwszym dzwonkiem wyraźnie daje się odczuć zmiany nie tylko w harmonogramie nadchodzących tygodni ale także w przyrodzie. Dni coraz krótsze, słońce choć jeszcze dość mocno grzeje to wieczory robią się chłodne, co sprzyja bardziej przebywaniu w pomieszczeniach niż aktywności na świeżym powietrzu. Gwałtowny spadek temperatury, włączone ogrzewania osuszające powietrze, zatłoczone pomieszczenia i środki transportu, odrobina stresu i niewyspania doskonale obniżają odporność. Katar, kaszel, zapalenie, oskrzeli i zatok, grypa i towarzyszące im dreszcze i gorączka to najczęstsze jesienne przypadłości.

Jak się wzmocnić, by nie zachorować lub jak się kurować, by szybko wrócić do formy, gdy jednak zachorujemy? Domowych sposobów jest wiele – od babcinych sekretnych syropów i naparów przez wspomagacze z apteki z działu suplementów po „wyleżenie” choroby pod pierzyną i termoforem w objęciach. Czy jednak te metody rzeczywiście są skuteczne?

Jeśli chcesz przetrwać nadchodzący sezon jesienno-zimowy bez zaczerwienionego nosa, pokiereszowanego przez jednorazowe chusteczki,przeczytaj (i zastosuj) kilka opartych o badania naukowe sposobów na wzmocnienie odporności.   

Odporność – jak ją zmierzyć?

Krwinki białe, inaczej leukocyty są odpowiedzialne za reakcje obronne organizmu. To one wykrywają i zwalczają chorobotwórcze patogeny a ich miana są wskaźnikiem kondycji układu  odpornościowego każdego z nas.Kortyzol, hormon stresu, wydzielany przez korę nadnerczy, pod wpływem różnego typu czynników stresowych od fizycznego i emocjonalnego po umysłowy ma wpływ na zmniejszenie reakcji obronnych układu odpornościowego.

Wzrost stężenia kortyzolu spowodowany gwałtownym spadkiem temperatury otoczenia, przemęczeniem i znużeniem wynikającym z niskiej ekspozycji na światło dzienne przyczynia się do spadku odporności, a tym samym większej skłonności do przeziębień. Produkty spożywcze bogate w kwasy omega 3 takie jak orzechy, nasiona i tłuste ryby mogą przyczyniać się do ograniczania nadprodukcji kortyzolu. 

Ci, którzy mimo profilaktyki, zachorowali mogą zmierzyć poziom białka C-reaktywnego (CRP). Najczęściej tląca się infekcja spowodowana atakiem wirusów i bakterii jest łatwa do wykrycia jeszcze zanim rozwiną się pełne jej objawy. Badanie krwi i oznaczenie poziomu białka C-reaktywnego wskaże, że układ immunologiczny rozpoczął walkę z jakimś patogenem, niestety białko to nie jest bardzo specyficzne i by określić co wywołało reakcję zapalną trzeba wykonać dodatkowe analizy. Warto wtedy wesprzeć układ odpornościowy przez odpowiednie pokarmy takie jak awokado, orzechy czy soja i jej przetwory.

Dla pełnej odpowiedzi immunologicznej potrzebne są także związki mineralne. Najistotniejszą rolę dogrywają tu elektrolity jak sód i potas, to dzięki nim woda (kluczowy składnik wszystkich procesów biologicznych) może być dostarczana do potrzebujących jej komórek. O ile sód jest powszechnie dostępny w większości pokarmów, tak z potasem nie jest tak łatwo. Dieta bogata w warzywa takie jak buraki, pomidory, ziemniaki czy nasiona roślin strączkowych zapewni prawidłową podaż tego ważnego związku.

Związkiem wspomagającym prawidłowy rozwój i dojrzewanie białych krwinek jest żelazo. Jego odpowiednie stężenie warunkuje nie tylko prawidłową kondycję czerwonych i białych krwinek ale także pozwala na pełną odpowiedź immunologiczną. Co ciekawe, podobnie jak ludzie, bakterie także potrzebują żelaza do swoich przemian metabolicznych, stąd stężenie żelaza musi być dobrze regulowane przez organizm. Niedobór – osłabia układ odpornościowy gospodarza, nadmiar zaś ułatwia życie najeźdźcom. Jak osiągnąć złoty środek? Najlepszym źródłem żelaza jest żywność – czerwone mięso, nasiona roślin strączkowych, ciemne pieczywo czy owoce morza. Suplementy żelaza  powinny być przyjmowane z ostrożnością, bo w preparatach są różne jego związki o różnej biodostępności, przez co trudno określić ile tak naprawdę żelaza zostało przyswojone. 

Magnez to związek, który również mający immunomodulujące działanie dlatego nawet jego okresowe niewielkie niedobory mogą sprzyjać infekcjom. Produkty bogate w magnez takie jak produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona i nasiona roślin strączkowych spożywane regularnie zapobiegną powstawaniu niedoborów.

---

Bibliografia:

Tønnesen, E., Christensen, N. J., & Brinkløv, M. M. (1987). Natural killer cell activity during cortisol and adrenaline infusion in healthy volunteers. European journal of clinical investigation, 17(6), 497-503.
Soyano, A., & Gómez, M. (1999). Role of iron in immunity and its relation with infections. Archivos latinoamericanos de nutricion, 49(3 Suppl 2), 40S.
Beard, J. L. (2001). Iron biology in immune function, muscle metabolism and neuronal functioning. The Journal of nutrition, 131(2), 568S-580S.
Laires, M. J., & Monteiro, C. (2008). Exercise, magnesium and immune function. Magnesium research, 21(2), 92-96.
Pedersen, B. K., & Hoffman-Goetz, L. (2000). Exercise and the immune system: regulation, integration, and adaptation. Physiological reviews, 80(3), 1055-1081.
Gleeson M, Nieman DC, Pedersen BK. (2004). Exercise, nutrition and immune function. J Sports Sci. 22(1):115–125. 3.
Nieman DC. Exercise, infection, and immunity. (1994). Int J Sports Med. 15 Suppl 3:S131–141.
Maresh CM, Whittlesey MJ, Armstrong LE, et al. Effect of hydration state on testosterone and cortisol responses to training-intensity exercise in collegiate runners. (2006). Int J Sports Med. 27(10):765–770
Adams, W., & Casa, D. (n.d.). Immune Function: Basic Considerations of Exercise and Hydration. Storrs, CT: Korey Stringer Institute,University of Connecticut.
Yan,F., & Polk, D. B. (2011). Probiotics and immune health. Currentopinion in gastroenterology, 27(6), 496.

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Jedzenie na jesienną odporność – potwierdzone naukowo rozwiązania


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry