Nowe słodkie Figo-Fago z kakaowymi poduszeczkami :)

Chrupiąca czwórka w nowym zestawieniu w opłacalnej cenie. Spróbuj najlepszych lio owoców.

Nie mogliśmy się doczekać! Bożonarodzeniowa mieszanka już jest dostępna :)

Kasztanowa kasza w mniejszej tubie aż 13 zł taniej! Rozgrzej się na jesień :)

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Zadbaj o odpoorność - bądź aktywny fizycznie i rób to dla przyjemności

Bądź aktywny fizycznie i rób to dla przyjemności.

Wiele badań potwierdza, że ćwiczenia fizyczne, o umiarkowanym natężeniu, takie jak jazda na rowerze, joga czy rekreacyjne gry zespołowe stymulują układ odpornościowy. Dzięki regularnym ćwiczeniom organizm szybciej reaguje i zwalcza patogeny chorobotwórcze.  Nie należy jednak przesadzać z intensywnością i częstotliwością ćwiczeń. Osoby, które przemęczają się podczas treningów są narażone na stres oksydacyjny, który tłumi reakcje odpornościowe organizmu, czyniąc go bardziej podatnym na infekcje. Naukowcy podejrzewają, że spadek odporności u osób nadmiernie ćwiczących jest skorelowany z okresowymi niedoborami magnezu, wynikającymi z bardzo obciążającego treningu.  Dlatego jeśli czujesz drapanie w gardle lub sięgasz po chusteczki częściej niż zazwyczaj, lepiej zrezygnuj w tym okresie z siłowni czy biegów przełajowych.   

Pamiętaj o nawodnieniu.

Chociaż nie ma jednoznacznych dowodów na to, że odpowiednie nawodnienie organizmu ma związek z częstszym lub rzadszym zachorowaniem na infekcje dróg oddechowych istnieją pewne przesłanki. Jedną z nich jest fakt, że właściwe nawodnienie może pomóc zmniejszyć niektóre czynniki ryzyka - takie jak wysoki poziom kortyzolu - o którym wiadomo, że zwiększają ryzyko zachorowania. Wiadomo także,że prawidłowe nawodnienie może złagodzić wahania poziomu kortyzolu związane z intensywnym wysiłkiem fizycznym a tym samym oddziaływać w pewnym stopniu na układ odpornościowy. Nawyk picia wody należy w sobie wyrobić, ponieważ nie zawsze odczuwamy wyraźny sygnał pragnienia. Osobom nie lubiącym pić samej wody można polecić herbatki owocowe lub ziołowe, a także umiarkowane ilości wody gazowanej. Nie najlepszym pomysłem jest zamiana wody na soki, napoje czy nektary z uwagi na wysoką zawartość cukrów, nawet tych naturalnie występujących w owocach. Nadmiar węglowodanów dostarczanych wraz z napojami przyczynia się do rozwoju niekorzystnych mikroorganizmów jelitowych.

A skoro o mikrobach mowa – Probiotyki – ważny czynnik stymulujący odporność.

Obecnie coraz więcej mówi się o mikroorganizmach zasiedlających nasz układ pokarmowy. Naukowcy przypisują im wiele funkcji związanych z poprawą przebiegu procesu trawienia, ogólnego stanu zdrowia a także stymulacji odporności. Szczepy takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium są znane ze swojego dobroczynnego wpływu przede wszystkim przez blokowanie rozwoju szczepów patogennych. Niestety nie wystarczy zażyć tabletkę z odpowiednią mieszanką bakterii, by cieszyć się efektami wzmocnienia odporności na cały sezon jesienno-zimowy. Wiele dostępnych komercyjnie szczepów nie przeżywa kontaktu z sokiem żołądkowym albo kolonizacja jest bardzo krótkotrwała i potrzeba wielotygodniowej kuracji. Dlatego warto postawić na szczapy probiotyczne dostępne w żywności. W okresie wzmożonej zachorowalności warto sięgać po kiszoną kapustę,jogurty, kefiry czy coraz modniejsze na naszych stołach kimchi, tempeh i kombucha. 

Jeśli jesteś więc jedną z tych osób, która w okresie jesienno-zimowym „zawsze” choruje, wypróbuj powyższe naukowo udowodnione metody na poprawę odporności. Istnieje duża szansa, że zła passa odwróci się od ciebie. 

---

Bibliografia:

Tønnesen, E., Christensen, N. J., & Brinkløv, M. M. (1987). Natural killer cell activity during cortisol and adrenaline infusion in healthy volunteers. European journal of clinical investigation, 17(6), 497-503.
Soyano, A., & Gómez, M. (1999). Role of iron in immunity and its relation with infections. Archivos latinoamericanos de nutricion, 49(3 Suppl 2), 40S.
Beard, J. L. (2001). Iron biology in immune function, muscle metabolism and neuronal functioning. The Journal of nutrition, 131(2), 568S-580S.
Laires, M. J., & Monteiro, C. (2008). Exercise, magnesium and immune function. Magnesium research, 21(2), 92-96.
Pedersen, B. K., & Hoffman-Goetz, L. (2000). Exercise and the immune system: regulation, integration, and adaptation. Physiological reviews, 80(3), 1055-1081.
Gleeson M, Nieman DC, Pedersen BK. (2004). Exercise, nutrition and immune function. J Sports Sci. 22(1):115–125. 3.
Nieman DC. Exercise, infection, and immunity. (1994). Int J Sports Med. 15 Suppl 3:S131–141.
Maresh CM, Whittlesey MJ, Armstrong LE, et al. Effect of hydration state on testosterone and cortisol responses to training-intensity exercise in collegiate runners. (2006). Int J Sports Med. 27(10):765–770
Adams, W., & Casa, D. (n.d.). Immune Function: Basic Considerations of Exercise and Hydration. Storrs, CT: Korey Stringer Institute,University of Connecticut.
Yan,F., & Polk, D. B. (2011). Probiotics and immune health. Currentopinion in gastroenterology, 27(6), 496.

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Zadbaj o odpoorność - bądź aktywny fizycznie i rób to dla przyjemności


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry